Обрядова осінь

2014-11-10

/Files/photogallery/821/IMG_0819.JPG Учні 8 класу Кійков Олександр та Хорошаєва Катерина

Облітають квіти, обриває вітер пелюстки печальні в синій тишині. По садах пустинних їде гордовито осінь жовтокоса на баскім коні…

Традиційним для нашої школи стало Свято Осені, на якому учні створювали екібани з листя та овочів, виготовляли квіткові композиції. Але цього року свято відбулося у новому форматі: учні підготували обряди і ритуали, які проводили наші предки у далекому минулому. Це і «Женіння комина», і вечорниці, і свято Заговин.

Учні 10 класу (Цуркан Ольга та Кокотун Антон) розповіли про головне свято вересня - Семена Стовпника, яке відзначається 14 вересня. За старим стилем цей день був початком нового календарного року і до нього годилося закінчити всі літні польові роботи. Особливим це свято робив такий чудовий обряд, для нас маловідомий, як «Женіння комина» або «Запалення посвіту». Слово «посвіт» для багатьох наших сучасників майже незнане. Цим пристроєм користувалися переважно мешканці Полісся, оскільки саме тут і виникло його етимологічне коріння.

Цей засіб освітлення мав стале місце – біля комина або посеред хати.

Цей вогонь оберігали усією родиною, оскільки вважалося, якщо він згасне, то на родину чекає нещастя.

Чудово представили жовтневе свято Покрови і учні 8 класу (Симоненко Анна, Карлін Антон, Коб'яков Ярослав, Хорошаєва Катерина, Кийков Олександр, Валентина Литвиненко, Кирило Соловьйов, Каріна Юзвік). Вони познайомили глядачів із українськими вечорницями та розповіли, чим же займалася молодь на молодіжних зібраннях. Не дивлячись на те, що побутує думка, ніби то на вечорницях молодь лише танцювала і співала, насправді такі зібрання служили для того, аби молодь навчилася спілкуватися між собою, а також показати один одному свою працьовитість і спритність у роботі.

За своїм змістом вечорниці були двох видів: буденні і святкові. На буденних молодь поєднувала розваги з працею, а на святкових – розважалася, танцювала, грала в різні ігри та співала.

Родзинкою свята став виступ учнів 7 класу (Франчук Аліни та Коваленка Владислава), які розповіли про чудове свято Заговини. За традицією у цей день господині готують смачну обрядову вечерю. До неї обов'язково мають увійти такі страви: борщ, смаження, вареники, зрази, різноманітні пиріжки. Завдяки Дяченко Ніні Олександрівні та Савченко Лідії Василівні (мамам учнів 7 класу) школярі посмакували смачними стравами і щиро дякували за чудові наїдки.

Кiлькiсть переглядiв: 98

Коментарi