• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Інформаційна довідка "Морально-етичні проблеми інформаційної безпеки"

Інформаційна довідка "Морально-етичні проблеми інформаційної безпеки"

2014-09-29

Сьогодні існує особлива небезпека з боку медіа у тому, що вони «перехоплюють» у сім'ї виховний вплив на дітей. Наприклад, телевізор у більшості родин працює впродовж цілого дня, навіть тоді, коли дитина грається чи виконує домашні завдання. Визнають дорослі чи ні, але це надзвичайно впливає на психіку дитини. Розглянемо ці твердження більш детально на основі матеріалу бюлетеня «Вісник національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі» (Випуск 1-3, 2013).

Дошкільнята, які дивляться телевізор більше ніж одну годину щодня, гірше розрізняють реальне та вигадане. Масмедіа переважно висвітлює у доброму світлі антиподи ідеалів добра. У зв’язку з чим дитині важко розрізняти в реальному житті що добре, а що погано.

У підлітків під впливом молодіжних серіалів створюється ілюзія, що для отримання раннього багатства та слави достатньо деяких здібностей, зовнішньої привабливості та надзвичайної пробивної сили. Також формується думка, що щастя полягає у матеріальному успіхові, а життя має бути переповнене розвагами та втіхами. У молоді твердо закріпилося таке хибне уявлення про відпочинок: молода успішна приваблива людина не може відпочивати без вживання алкоголю. Дехто навіть переймає «технологію» скоєння злочину, побачивши її в одному з фільмів.

На думку психологів, частина суспільства переходить до стану теленаркоманії та віртуальної залежності, що за своєю природою подібний до впливу гашишу, марихуани тощо.

Той факт, що в Черкаській області захоплення віртуальною грою спричинило 12 самогубств серед неповнолітніх, показує , наскільки могутній вплив має інформаційний простір. «Завоювавши» розум будь-якої людини, він губить свободу волі особистості та формує «емоційного інваліда», що часто неспроможний до виживання у реальному житті.

Приведені вище думки показують, наскільки батькам важливо мати добрий обмін думками та «живе» спілкування з їхніми дітьми. Також повинні контролювати, скільки часу і якого роду вони переглядають інформацію. Такі звичайні речі, як добре слово, обійми, спільне проведення часу, заняття домашніми справами у спокійній атмосфері об’єднують родини, формують правильний світогляд у молодого покоління.

Кiлькiсть переглядiв: 104

Коментарi