Дії при виявленні ВНП

2019-12-12

Отримавши повідомлення про закладений вибуховий пристрій, виявленні предметів, що викликають підозру, необхідно негайно поставити до відома чергову службу об'єкта (там, де вона є) і повідомити отриману інформацію до чергової частини органів МВС та ДСНС, при цьому вказати точну адресу та назву організації, де виявлено вибуховий пристрій, номер телефону.

До прибуття співробітників відповідних служб слід вжити заходів до огорожі підозрілого предмета та недопущення до нього людей в радіусі до 100 м. Евакуювати з будівлі (приміщення) персонал і відвідувачів на відстань не менше 200 м.
Після прибуття фахівців діяти відповідно до їх вказівками.
Категорично забороняється:
· чіпати або переміщати підозрілий предмет та інші предмети, що знаходяться з ними в контакті;
· заливати рідинами, засипати грунтом або накривати виявлений предмет тканинними та іншими матеріалами;
· користуватися електро-, радіоапаратурою, переговорними пристроями або рацією поблизу знайденого предмета, переїжджати на автомобілі;
· надавати температурне, звукове, світлове, механічний вплив на вибухонебезпечний предмет.
На випадки нападу, пожежі, виявлення вибухової закладки повинен бути план дій: всі повинні знати, хто в таких випадках є старшим (чиї розпорядження в критичній ситуації не оспорюються). Як правило, подібні функції повинен брати на себе керівник об'єкта, що відповідає за його безпеку.
Знешкоджувати вибуховий пристрій або локалізувати вибух повинні підготовлені мінери-підривники або інші навчені фахівці після видалення людей з небезпечної зони та виставлення оточення.
Вибухонебезпечні предмети і вибухові речовини.
Вибухонебезпечний предмет - пристрій або речовина, здатна за певних умов (наявність джерела ініціювання, збудження тощо) швидко виділяти хімічну, внутрішньоядерних, електромагнітну, механічну та інші види енергії.
До основних видів вибухонебезпечних предметів відносяться: авіаційні бомби (авіаційні касети, бомбові зв'язки, запальні баки та ін); ракети (ракетні боєголовки); снаряди систем залпового вогню; постріли і снаряди польовий, самохідної, танкової і зенітної артилерії; мінометні постріли і міни ; боєприпаси протитанкових ракетних комплексів і протитанкових гранатометів; патрони авіаційних кулеметів, гармат і стрілецької зброї; гранати; морські боєприпаси (снаряди бойової та корабельної артилерії, торпеди, морські міни і пр.); інженерні боєприпаси; вибухові речовини; табельні саморобні та інші пристрої, містять вибухові матеріали; хімічні та спеціальні боєприпаси.
Обухівський РС ГУ ДСНС

Кiлькiсть переглядiв: 162

Коментарi