• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Екологічні ініціативи «Зеленої хвилі» знайшли відгук у дитячих серцях

Екологічні ініціативи «Зеленої хвилі» знайшли відгук у дитячих серцях

2017-05-11

Весна вже вповні вступила у свої права і все більше людей надають перевагу перебуванню на лоні природи, а не просиджувати дні перед телевізором чи комп’ютером. Мешканці міст досліджують невідомі куточки рідної землі осідлавши велосипед чи прокладаючи піші маршрути. Державний заказник «Козинський» є одним із таких місць, де можна не лише активно відпочити від шаленого ритму великого міста, а й насолодитися унікальним ландшафтом, познайомитися з багатющим рослинним і тваринним світом Обухівщини.

Любителі флори можуть легко знайти в заказнику латаття біле та глечики жовті. Тут трапляються також сальвінія плаваюча та водяний горіх – види, занесені до Червоної Книги України (ЧКУ). В водно-прибережній смузі р. Іржавець виявлена рідкісна північна рослина вовче тіло болотне, що знаходиться тут на межі ареалу. У смугах заболочених лук переважають угруповання лепешняку великого, осоки гострої, костриці лучної. Тут зростає також ряд рідкісних рослин – півники сибірські, валеріана висока, півники болотні, цибуля гранчаста, ситник чорний. Також присутня цінна лікарська рослина – калган.

Перед відкриттям сезону мандрівок члени еколого-рекреаційного центру «Зелена хвиля» провели екологічну акцію «Дім для птахів». Як випливає з назви, активісти подбали про птахів. В заказнику живуть популяції кулика-сороки, занесеного до ЧКУ. Тут мешкає також сіра чапля, декілька видів чайок і качок, шпаки, плиски, сови.

Кількадесят шпаківень, будиночків для плисок і совятників було виготовлено за спеціальними кресленнями з екологічних матеріалів з дотриманням необхідних технологій. Всі конструкції зроблені таким чином, що місце майбутньої гніздівлі залишатиметься сухим в будь-яку погоду і з можливістю обслуговування в міжсезоння.

Щоб користь від екологічної ініціативи «Зеленої хвилі» була більшою, активісти запропонували школярам Козинської ЗОШ І-ІІІ ступенів доєднатися до акції. Зголосилося понад двадцять хлопців різного віку. Для них це була гарна нагода не лише побувати на природі, а дізнатися багато нового з життя птахів, адже керували процесом розміщення шпаківень і совятників у заказнику кандидат біологічних наук, заввідділу Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України Гліб Гаврись і провідний інженер цього ж наукового закладу Юрій Кузьменко.

Орнітологи прочитали справжню лекцію школярам про особливості гніздівлі сов, плисок, шпаків та інших птахів в умовах лісу й лісостепу. Розказали, на якій висоті потрібно чіпляти будинки для кожного виду птахів. Показали особливості конструкції кожного пташиного будинку, а також розказали про ареали розселення птахів в Україні та на Київщини. Особливо цікаво було слухати про місця гніздівлі сов. Виявляється, що кілька видів цих птахів, уславлених серією книг про юного чарівника Гарі Поттера, гніздяться у важкодоступних лісових масивах України. Щоб виявити й описати місця гніздівлі сов, потрібно організовувати справжні експедиції.

Не лише школярі уважно слухали вчених. Голова селищної ради смт. Козин Валерій Гартік і секретар ради Тетяна Черванчук також приїхали подивитися на екологічні ініціативи. Незважаючи на зайнятість представники місцевого самоврядування жваво цікавилися всіма особливостями акції, спілкувалися з дітьми, радили їм більше вивчати природу батьківщини і дбати про птахів у своїх дворах і залучати до добрих справ якнайбільше друзів і знайомих.

А після інструктажі з техніки безпеки й обробки одягу засобами проти кліщів, все товариство рушило до праці. Того ранку багато берізок і дубів заказника прикрасили гарненькі будинки для птахів. Більше того, вони були іменні, бо кожен школяр мав змогу прикріпити до шпаківні наліпку з логотипом «Зеленої хвилі» і написати на ній своє ім’я. Хлопці казали, що будуть приходити і спостерігати за птахами «свого іменного» будинку. А й справді – це чудово зробити корисну справу власноруч і спостерігати за плодами посіяного добра. Так і треба виховувати любов до рідної землі в юних душах.

«У нас не було таких, хто б відмовився йти чіпляти шпаківні. Вранці один хлопчик спізнився на автобус, тож добіг до місця зустрічі, щоб не пропустити корисну справу. Бажаючих було набагато більше, тож сподіваюся на продовження співпраці. Діти дізнаються багато нового, бо не все можна дізнатися на уроках біології. Школярі зможуть потім змайструвати шпаківні власноруч і з сусідами також організувати міні-акцію. Дякуємо організаторам за весело і корисно проведений час», - сказала Інна Колінченко, педагог Козинської загальноосвітньої ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Подібні акції будуть продовжуватися, адже саме завдяки тісній міжсекторальній співпраці й можна не лише зберегти чарівні куточки Київщини, а й з користю провести дозвілля і збагатити себе новими, корисними знаннями.

Кiлькiсть переглядiв: 160

Коментарi